Wonen in Amstel

Een woning in  Amstel kopen kan best wel een dure grap zijn. Veel mensen kiezen in plaats van kopen daarom voor huren. Huren brengt vaak minder financiële risico’s met zich. Heb je besloten om een appartement te gaan huren in Amstel en heb je totaal geen idee waar je moet beginnen? Of je bent misschien al begonnen maar kan weinig tot geen informatie vinden op het internet?

 

Huren appartement in Amstel

Wij van wonenaandeamstel.nl hebben hier 5 dingen voor je genoteerd die jij moet weten voor het huren van een appartement in Amstel. Met deze 5 tips moet het zeker lukken.

 

1. Weet wat je zoekt en heb geen hoge verwachtingen

De huurmarkt in Nederland verdeeld in Sociale huurwoningen en Vrije sector huurwoningen.

  • Sociale huurwoning

In Amstel kom je alleen in aanmerking voor een sociale huurwoning als je inkomen niet hoger dan bepaald bedrag is. Het bedrag kan je navragen bij de gemeente. De wachtlijst voor de sociale huurwoning is ook heel lang. Voor een sociale huurwoning sta je soms langer dan 10 jaar op de wachtlijst.

  • Vrije sector huurwoning

Kom je niet in aanmerking voor een sociale huurwoning, probeer dan 1 te vinden in de vrije sector. Een ieder droomt wel van een fantastische woning met een eigen tuin en een parkeerplek. Deze woningen zijn vaak heel erg duur. Stel daarom een lijst samen en start met het weg schrappen van de mogelijk wensen totdat alleen je eisen op de lijst over blijven. Indien nodig, herzie dan ook je budget. Zo maak je meer kans om in aanmerking te komen op een woning.

 

2. Maak gebruik van websites en je eigen netwerk

Ben je opzoek naar een appartement, start dan met het zoeken van informatie op het internet. Op het internet kan je heel veel websites vinden met huurwoning maar wees op je hoede. Niet al de websites zijn goed. Er zijn websites met niet beschikbare woningen die proberen om een zoekopdracht aan je te verkopen om zo een commissie aan je te verdienen. Let dus daarom heel goed op!

Hier enkele tips om erachter te komen of een website wel betrouwbaar is:

  • Kijk of er recente advertenties zijn geplaatst
  • Is er interactie. Je kunt een bericht naar ze sturen om te kijken of ze actief bezig zijn.

3. Gebruik je netwerk

Indien je wenst te verhuizen laat dan al je vrienden, familie en collega’s weten. Maak ook gebruik van Facebook om het aan je vrienden te vertellen. Wees voorzichtig met het gebruiken van de websites www.marktplaats.nl of www.craigslist.com. Op deze sites zijn er veel oplichters die jou kunnen oplichten.

 

4. Wees voorbereid en reageer snel

Zorg ervoor dat jij je mails regelmatig controleert en je telefoon niet op stil zet. Krijg je een telefoontje of een e-mails over een woning dat voldoet aan je wensen zorg er dan voor dat je meteen reageert. Maak een afspraak met de makelaar of huisbaas om nog dezelfde dag naar de woning te gaan kijken. Is de woning naar je wensen geef dit dan ook meteen door. Wij leggen de nadruk hierop omdat zo een woning heel snel aan een ander verhuurd kan worden. Twijfel dus niet te lang. Er zijn namelijk tientallen andere personen die ook geïnteresseerd zijn in de woning. Let er ook op dat je optijd aankomt op je afspraken. Ben je te laat bij een bezichtigen dan maak je geen goede indruk bij de makelaar of eigenaar. Zorg ervoor dat je er ook verzorgd uitziet. Een verzorgd uiterlijk maakt een goede indruk en biedt je meer kans op het krijgen van de woning.

Heb je een makelaar ingeschakeld om een woning voor je te zoeken, zorg er dan voor dat je nodige documenten heel snel klaar heb. Makelaars vragen naar een arbeidscontract of salarisstrook. Heb je die documenten klaar liggen stuur ze dan meteen op. Zo heb je een voorsprong op je concurrenten.

 

5. Het kiezen van een makelaar

Een makelaar kies je met gevoel. Deze persoon moet jou belangen behartigen en daarom is het heel belangrijk om die klik met de persoon te hebben. Makelaar zijn niet emotioneel betrokken bij het zoeken van een woning en daarom blijven zij zakelijk. Hun voornaamste taak is om te zorgen voor een goede onderhandeling.

Een makelaar mag geen commissie vragen als je een woning hebt kunnen vinden op een website. Het komt wel voor dat sommige makelaars 1 maand huur als commissie vragen. Dit is natuurlijk veel geld. Als je vooraf al aangeeft dat je de commissie niet wilt betalen dan is de kans groot dat ze de woning niet verhuren. Betaal de commissie en na je verhuizing kan je je geld terug vragen. Wijs de makelaar op de wetgeving. De kans is groot dat je je geld terug krijgt.

6. Controleer het contract

Lees je contract goed na en let vooral op zaken dat er geen zaken opgenomen zijn die niet afgesproken zijn. Let op de diplomatenclausule. Dit houdt in dat de eigenaar je uit de woning kan zetten omdat hij er zelf weer in wil gaan wonen.

Wees slim, snel en flexibel.